O 9.30 jutro w skansenie w Ochli wystartuje kolejna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – smaki regionów 2018”.
W osiemnastej odsłonie konkursu komisje będą oceniać regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.
Mówi Damian Danak z Muzeum Etnograficznego w Ochli:
W skansenie nie zabraknie też muzycznych występów, pokazów kulinarnych i innych atrakcji w postaci konkursów:
Jutrzejsza impreza w Ochli potrwa do 15.00. Wstęp jest wolny.
Z kolei wieczorem w skansenie zaplanowane są obserwacje nieba.
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – smaki regionów 2018”- program:
09:30 – Występ kapeli „Bajer”
10:00 – Uroczyste rozpoczęcie finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
10:30 – Występ kapeli „Bajer”
11:00 – Pokaz kulinarny „Kuchnia lubuska – śliwki, jabłka, borówki: w knedlach”
12:00 – Konkursy z udziałem publiczności: obieranie jabłka na najdłuższą skórkę, pestkowanie śliwek na czas, rozpoznawanie przypraw, nawlekanie makaronu na nitkę, nalewanie soku do butelki łyżką
12.30 – Występ muzyczny – ART.MARIO.MUSIC
14.00 – Występ muzyczny – ART.MARIO.MUSIC
14.30 – Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczanie nagród dla laureatów Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
15.00 – Zakończenie imprezy