Kanapki z ciemnego pieczywa z wędliną i warzywami, zdrowe sery i jogurty, a także owocowe szaszłyki – to zjedli dziś na śniadanie uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 w Zielonej Górze. Wszystko odbyło się w ramach akcji „Śniadanie daje moc”, która przypomina dzieciom i ich rodzicom podstawowe zasady zdrowego odżywiania.
Koordynatorka akcji w zielonogórskiej „dwójce” Katarzyna Golach – Urkiel podkreśla, że takie działania przynoszą efekty, bo już w zeszłym roku, po pierwszej edycji tej kampanii, można było zauważyć pozytywne zmiany w nawykach żywieniowych uczniów:
A dlaczego, zdaniem dzieci, warto jeść zdrowie i pożywne śniadania?
Dodajmy, że 8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Żywienia. Od ośmiu lat, z okazji tego właśnie dnia, w całej Polsce organizowana jest akcja pod hasłem „Śniadanie daje moc”.