Jadłodzielnia czyli dzielenie się nadwyżkami

 Pomysł otwarcia  Jadłodzielni w Zielonej Górze zrodził się po obejrzeniu Ekspresu Reporterów w telewizji, w którym mowa była o Jadłodzielniach założonych w Toruniu i Warszawie, mówiła jeszcze w WSRZG  Anna Duciewicz-Kaczmarek założycielka zielonogórskiej Jadłodzielni.

Jadlodzielniom przyświeca idea ruchu Foodsharing  czyli dzielenia się żywnością, który zrodził się w Niemczech:

Polskie Jadłodzielnie są zakładane na zewnątrz, tłumaczy Anna Duciewicz-Kaczmarek:

Ważną zasadą idei Foodsharingu jest dzielenie się nadwyżką żywności,  którą  mamy nie zaś specjalne jej kupowanie i przynoszenie do Jadłodzielni. Chodzi o dbałość o środowisko i ograniczenie ilości odpadów, tłumaczy Anna Duciewicz-Kaczmarek.

Jak kupować żywność bez  marnotrawstwa ? Przede z głową i ze sporządzoną listą, dodaje nasza rozmówczyni:

 

 Opakowania produktów spożywczych mogą być zaopatrzone w dwa różne napisy co do przydatności do spożycia:

W Zielonej Górze działają  dwie Jadłodzielnie: przy ul. Moniuszki 35 i na  Zaciszu 24.

 W planie jest utworzenie jeszcze trzeciej Jałodłodzielni na osiedlu Pomorskim.  

Exit mobile version