Forum Producentów Produktów Regionalnych

Niemal 70 lokalnych producentów z całego województwa lubuskiego spotkało się dziś w Zielonej Górze na II Forum Producentów Produktów Regionalnych.

Wydarzenie zorganizowano po czterech latach przerwy spowodowanej pandemią i rosyjską agresją na Ukrainę.

Jak mówi Jacek Urbański, prezes Lubuskiego Centrum Produktów Regionalnych, w tym czasie wielu producentów zmagało się z różnego rodzaju problemami.

– Postanowiliśmy więc zorganizować to forum, aby porozmawiać o tych problemach i zastanowić się wspólnie, co dalej – dodaje Jacek Urbański:

Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego, podkreśla. że tego typu spotkania są bardzo ważne, bo pozwalają lepiej wspierać i rozwijać firmy prowadzone przez lokalnych producentów:

Grażyna Dereń, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego i przewodnicząca Rady Programowej Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, zwraca uwagę, że lokalni producenci potrzebują m.in. większego wsparcia w promowaniu swoich produktów.

Jej zdaniem, jest z tym coraz lepiej, ale i tak w dalszym ciągu jest wiele do zrobienia:

Podobnego zdania jest także Magdalena Świderska, lokalna producentka żywności z Drągowiny koło Nowogrodu Bobrzańskiego, która zwracała dziś uwagę na rolę mediów społecznościowych w promowaniu produktów regionalnych:

Dodajmy, że w województwie lubuskim zarejestrowanych jest ponad 200 lokalnych producentów produktów regionalnych. Ich listę można znaleźć m.in. na stronie internetowej Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego: www.lcpr.pl

 

 

 

Exit mobile version