
Trwa Winobranie, czyli największe święto winiarskie w Polsce. Sercem imprezy jest miasteczko winiarskie, gdzie swoje produkty prezentują właściciele lubuskich winnic.
Winiarze zachęcają do degustacji lokalnych wyrobów oraz opowiadają o procesie ich powstawania.
– To wieloletni proces – podkreśla Krystian Kurpiel z Winnicy pod Wieżą:
Jak się okazuje, większość winnic opiera się na rodzinnej tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Potwierdzają to słowa Piotra Żelaznego, właściciela winnicy Żelazny:
.
Na lubuskich winnicach uprawiane są liczne odmiany szczepów, które różnią się wielkością, kolorem, smakiem i czasem dojrzewania owoców winorośli. Jedną ze specjalności Winnicy Mozów jest wino z beczki:
Winnice to nie tylko możliwość degustacji lokalnych produktów, ale także okazja do odpoczynku i zwiedzania. – To piękne miejsce, w którym można się zrelaksować i napawać widokiem – podkreśla pracownica Winnicy Milsko:
Większość lubuskich winnic posiada bazę noclegową, a także oferuje możliwość organizacji imprez okolicznościowych.
Oprócz prezentowanych winnic, które oferują degustację swoich produktów, imprezie towarzyszą także inne atrakcje, takie jak: muzykowanie, Festiwal Kultury Winiarskiej czy zwiedzanie piwnic. Winobraniowe miasteczko winiarskie można odwiedzać do 16 września.
CZYTAJ TEŻ:









RADIO ZACHÓD


