Płacinty, gołąbki postne , pierogi na słodko, pszeniczka, kiesełyca – te i wiele innych tradycyjnych potraw wigilijnych będzie można skosztować podczas wydarzenia, które już w najbliższa sobotę 18 grudnia w godzinach od 12.00 do 15.00 zaplanowano w Muzeum Etnograficznym w Ochli .
Impreza zatytułowana “Wigilie naszych przodków” odbędzie się na zagrodzie bukowińskiej i będzie towarzyszyła Jarmarkowi Bożonarodzeniowemu. Dyrektor Muzeum Tadeusz Woźniak podkreśla, że to właśnie podczas Bożego Narodzenia szczególnie widać wielokulturowość naszego regionu:
Tradycyjne potrawy wigilijne zostaną przygotowane przez Zespół Górali Bukowińskich “Watra” z Brzeźnicy i Łemkowski Zespół Folklorystyczny “Roztoka” z Rudnej. Specjalnością „Watry” są Płacinty, wyjaśnia Tadeusz Woźniak:
Współorganizatorem wydarzenia jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Wstęp jest bezpłatny. Obowiązują obostrzenia sanitarne.