Zamrozić, zapakować próżniowo, zawekować albo przerobić – to rady kucharzy na to, co zrobić ze świątecznymi potrawami. Michał Kotarski, zielonogórski kucharz i technolog żywności i żywienia człowieka wskazuje, że dzięki zamrożeniu, dania można przechowywać jeszcze przez kilka miesięcy.
Nie dotyczy to jednak np. sałatki z majonezem. Co zatem można włożyć do zamrażarki, albo do słoików?
Resztki świątecznych potraw można wykorzystać też do zapiekanek czy past kanapkowych:
Michał Kotarski był gościem audycji „Przepraszam, że tak wcześnie”.
Posłuchaj całej rozmowy:
Michał Kotarski, kucharz i technolog żywności i żywienia człowieka
Święta, święta i po świętach…. a lodówka pełna. Co zrobić z bożonarodzeniowymi potrawami, których jeszcze nie zjedliśmy? Jak je przechować albo przerobić? O tym mówił dzisiaj Michał Kotarski, kucharz...
Czytaj więcejCzytaj także:
Podczas świąt nie marnujmy żywności. Zalegające potrawy oddajmy do Jadłodzielni
Podczas zbliżających się świąt, pamiętajmy o niemarnowaniu żywności. Zielonogórska Jadłodzielnia zachęca do podzielenia się nadmiarem potraw. Na terenie naszego miasta funkcjonują trzy pomieszczenia, wyposażone w lodówki, do których w...
Czytaj więcej