Cukier nie krzepi

fot. Pixabay

W ciągu ostatnich 10 lat, aż o blisko 12 kilogramów rocznie wzrosła przeciętna ilość cukru spożywanego przez jednego mieszkańca Polski. Jemy mniej cukru białego, ale  spożywamy więcej cukru w napojach i wysokoprzetworzonych produktach – alarmuje Narodowy Fundusz Zdrowia.

Mówi Joanna Branicka z lubuskiego oddziału NFZ:

Zielonogórzanie, których zapytaliśmy o sposób odżywiania, przyznają, że trudno odmówić sobie słodkich przyjemności. Czasem słodycze eliminowane są z diety, kiedy  zachodzi taka konieczność:

Jak pokazują dane, nadmierne spożycie cukru, szczególnie w napojach gazowanych, jest jedną z głównych przyczyn otyłości – dodaje Joanna Branicka:

Otyłość powoduje wzrost zapadalności na szereg chorób, m.in.  na cukrzycę, choroby układu krążenia czy nowotwory.

 

Exit mobile version