Comber z jelenia, hamburger z dzika i wiele innych potraw opartych na dziczyźnie – uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze wzięli udział w wydarzeniu „Rarytas Lubuski w kuchni”.
Młodzi adepci profilów kulinarnych przygotowywali dania oparte na produktach regionalnych. Wszystko to pod okiem nauczycieli i szefa kuchni, którzy prowadzili młodych kucharzy podczas pracy z dziczyzną.
– Dzisiejsze gotowanie wiele nas nauczyło – mówi Dominika Jermak uczennica, która wzięła udział w wydarzeniu:
– To była dla nich nowość – zaznacza Szymon Czerwiński, szef kuchni:
– To część edukacji kulinarnej – dodaje Jacek Banaszek, łowczy okręgowy PZŁ:
– Uczniowie wiele wyciągają z takich spotkań – podkreśla Bożena Bogucka dyrektor ZSiPKZ w Zielonej Górze:
– To nasz sztandarowy projekt – dodaje Marta Forszpaniak, po. dyrektora Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego:
Zdjęcia z wydarzenia – Bartosz Schaefer