Rarytas Lubuski na Dziko [ZDJĘCIA]

fot. Bartosz Schaefer

fot. Bartosz Schaefer

Comber z jelenia, hamburger z dzika i wiele innych potraw opartych na dziczyźnie – uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze wzięli udział w wydarzeniu „Rarytas Lubuski w kuchni”. 
Młodzi adepci profilów kulinarnych przygotowywali dania oparte na produktach regionalnych. Wszystko to pod okiem nauczycieli i szefa kuchni, którzy prowadzili młodych kucharzy podczas pracy z dziczyzną. 
– Dzisiejsze gotowanie wiele nas nauczyło – mówi Dominika Jermak uczennica, która wzięła udział w wydarzeniu: 

– To była dla nich nowość – zaznacza Szymon Czerwiński, szef kuchni: 

– To część edukacji kulinarnej – dodaje Jacek Banaszek, łowczy okręgowy PZŁ: 

– Uczniowie wiele wyciągają z takich spotkań – podkreśla Bożena Bogucka dyrektor ZSiPKZ w Zielonej Górze: 

– To nasz sztandarowy projekt – dodaje Marta Forszpaniak, po. dyrektora Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego:

Zdjęcia z wydarzenia – Bartosz Schaefer

Exit mobile version