Dziś tradycyjnie 12 dań na Wigilię. A kiedyś?

Pixabay

Pixabay

W wielu zielonogórskich domach już trwa przygotowywanie świątecznych potraw. Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 dań. Jak jednak mówią pracownicy Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli, w dawnych czasach ludność trzymała się liczb nieparzystych. Opowiada Marzena Górska, etnolog:

Etnografowie zaznaczają, że okres świąteczny w tradycji to również czas wróżb. Wiele z nich  dotyczyło urodzaju czy zdrowia,  ale też sfery matrymonialnej:

W Wigilię trzeba było spróbować każdej potrawy, co miało zapewnić urodzaj roślin w przyszłym roku. Podobne znaczenie miało kładzenie kawałka opłatka pod każdą miskę z potrawą wigilijną. Dobrą wróżbą było, jeśli opłatek przykleił się do dna naczynia. Po wieczerzy  obserwowano też niebo – jeśli  było rozgwieżdżone zapowiadały się urodzajne miesiące.

 

Exit mobile version