Zielonogórscy winiarze szykują się do wiosny

Fot. Jakub Mielcarz/archiwum Winnicy Pod Lipą

Fot. Jakub Mielcarz/archiwum Winnicy Pod Lipą

Zielonogórscy winiarze przygotowują się do walki z wiosennymi przymrozkami. Obecnie trwa tzw. zimowe cięcie winorośli, które ma zapobiec zbyt szybkiemu wybudzeniu się pąków, co w konsekwencji skutkowałoby obumarciem krzewu.

Jak mówi Piotr Żelazny, winiarz, ciepłe zimy i mroźne wiosny są bardzo niebezpieczne dla winorośli, dlatego trzeba odpowiednio wcześniej przygotować krzewy:

Ubiegłoroczne wiosenne przymrozki sprawiły winiarzom sporo kłopotów:

– W ubiegłym roku wykorzystaliśmy helikopter do odmrażania krzewów winorośli, teraz szukamy nowych rozwiązań – dodaje Katarzyna Żelazna, winiarka:

Pąki winorośli zaczynają się rozwijać, gdy dobowa temperatura wyniesie około 10 stopni Celsjusza.

Exit mobile version