Mistrzowskie gotowanie. Uczennice ekonomika najlepsze w regionie

M. Czechowska

M. Czechowska

Uczennice zielonogórskiego ekonomika najlepsze w kulinarnych zmaganiach regionalnych. W ubiegłym tygodniu w Zespole Szkół Technicznych i Branżowych w Szprotawie zmierzyły się najlepsze drużyny z województwa lubuskiego. XV edycja Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego odbyła się pod hasłem ,,Mięsno-owocowe fantazje’’.

Na kulinarne podium zwyciężczynie z ekonomika zaprowadziło  innowacyjne menu, ale także organizacja pracy. To właśnie ten element okazał się języczkiem u wagi w ocenie jury:

Michał Kotarski, nauczyciel na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 3 „Ekonomik” w Zielonej Górze zaznacza, że higiena i porządek na stanowisku to jedne z żelaznych zasad, ale jeśli chodzi o łączenie smaków, młodzi kucharze puszczają wodze fantazji:

W przyszłym roku to właśnie zielonogórski ekonomik będzie gościł  najlepszych młodych kucharzy z regionu. Mówi Barbara Bogacz-Szczepańska, dyrektor szkoły:

W ścisłym finale wojewódzkiego konkursu gastronomicznego zmierzyło się 5 zespołów.

 

Exit mobile version