Dziczyzna, miody, ozdoby świąteczne i wiele innych rzemieślniczych wyrobów dostępnych jest dziś na świątecznym jarmarku w zielonogórskim skansenie.
Od rana zielonogórzanie tłumnie przychodzą na świąteczne stoiska. Największym zainteresowaniem cieszy się darmowa degustacja barszczu nie brakuje także smakoszy bożonarodzeniowych przysmaków.
– To świetna okazja aby zdobyć ozdoby i potrawy niedostępne na co dzień w marketach – mówią zielonogórzanie:
Kucharz Mateusz Gruszka przygotował dla odwiedzających między innymi barszcz na regionalnych i naturalnych składnikach:
W tym roku przedświąteczny targ zgromadził około 70 wystawców, różnych branż. Mówi dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze – Ochli Tadeusz Woźniak:
Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego podkreśla, że podczas targów można zaopatrzyć się w wyroby, których nie kupi się w marketach. Takie akcje wspierają też lokalne miejsca pracy:
Na targu prezentują się też strażacy – ochotnicy. Na miejscu można zobaczyć sprzęt, oraz zaopatrzyć się w kalendarze. Mówi Łukasz Andrzejewski z OSP Racula:
Jarmark dziś i jutro odbywa się w godzinach 8-15.
