W Zielonej Górze zainaugurowano działalność Lubuskiego Centrum Produktów Regionalnych.
To nowa jednostka Urzędu Marszałkowskiego, która będzie się zajmowała wspieraniem lokalnych producentów, a także promocją kulinarnych i kulturowych tradycji województwa lubuskiego.
Wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn przypomina, że na ministerialnej liście produktów regionalnych z roku na rok przybywa pozycji z naszego regionu. Stąd m.in. pomysł na powołanie specjalnej jednostki, która będzie bezpośrednio współpracowała z lokalnymi producentami:
Jacek Urbański, dyrektor Lubuskiego Centrum Produktów Regionalnych, podkreśla, że wsparcie lokalnych producentów opierać się będzie na czterech głównych filarach:
Pomysł powołania Lubuskiego Centrum Produktów Regionalnych chwali Irena Lisowska – Szron, współwłaścicielka Sadu Solniki. Jak mówi, to spełnienie wieloletnich zabiegów lokalnych producentów, którzy apelowali do władz województwa o powołanie tego typu jednostki:
Dodajmy, że działalność nowej jednostki zainaugurowano w trakcie I Lubuskiego Forum Producentów Produktów Regionalnych, jakie odbyło się dziś w Zielonej Górze. Więcej na ten temat w zakładce Popołudniówki Radia Zachód.