Pomysł otwarcia Jadłodzielni w Zielonej Górze zrodził się po obejrzeniu Ekspresu Reporterów w telewizji, w którym mowa była o Jadłodzielniach założonych w Toruniu i Warszawie, mówiła jeszcze w WSRZG Anna Duciewicz-Kaczmarek założycielka zielonogórskiej Jadłodzielni.
Jadlodzielniom przyświeca idea ruchu Foodsharing czyli dzielenia się żywnością, który zrodził się w Niemczech:
Polskie Jadłodzielnie są zakładane na zewnątrz, tłumaczy Anna Duciewicz-Kaczmarek:
Ważną zasadą idei Foodsharingu jest dzielenie się nadwyżką żywności, którą mamy nie zaś specjalne jej kupowanie i przynoszenie do Jadłodzielni. Chodzi o dbałość o środowisko i ograniczenie ilości odpadów, tłumaczy Anna Duciewicz-Kaczmarek.
Jak kupować żywność bez marnotrawstwa ? Przede z głową i ze sporządzoną listą, dodaje nasza rozmówczyni:
Opakowania produktów spożywczych mogą być zaopatrzone w dwa różne napisy co do przydatności do spożycia:
W Zielonej Górze działają dwie Jadłodzielnie: przy ul. Moniuszki 35 i na Zaciszu 24.
W planie jest utworzenie jeszcze trzeciej Jałodłodzielni na osiedlu Pomorskim.