Miód lipowy, akacjowy, wielokwiatowy, wosk pszczeli i wiele innych produktów można znaleźć na rozpoczętym właśnie Święcie Miodu w skansenie w Ochli. W programie imprezy przewidziano też szereg prezentacji i warsztatów.
To święto wszystkich, którzy zebrali plony w tym roku – mówi Tadeusz Woźniak, dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze:
Ziemia Lubuska obfituje w lasy, dlatego mamy szeroką gamę miodów – począwszy od najjaśniejszych, rzepakowych przez wielokwiaty, aż po miody o wyrazistym smaku, jak gryczany czy spadziowy – mówi Mirosław Jurek, jeden z lokalnych pszczelarzy. Jak dodaje, miód nadaje się do słodzenia napojów, ale nie mogą być gorące:
Uczestnicy imprezy zaopatrują się w miody i chwalą warsztaty i prezentacje. To np. wypiek chleba czy pokazy bartnictwa:
Hanna Najdowska prowadzi dziś w skansenie warsztaty rzeźbiarskie. Materiałem jest mydło:
Pokazy i warsztaty przygotował bartnik Rafał Liśkiewicz. Chcemy pokazać naszą tradycję i historię – podkreślał:
Święto Miodu w skansenie potrwa do 16.00. Szersze relacje na antenie RZG i naszym profilu na Facebooku.