Uczniowie zielonogórskiej „budowlanki” oraz członkowie stowarzyszenia „Po drugiej stronie cukru”, które pomaga osobom chorującym na cukrzyce typu 1, wydają książkę kulinarną!
Podopieczni stowarzyszenia uczyli się jak przygotowywać zdrowe, dobrze zbilansowane posiłki. Ich koledzy z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Zielonej Górze zajęli się przygotowaniem zdjęć i złożeniem książki.
Czym różni się uczniowska publikacja od tych, które dostępne są na rynku? Przepisy zaproponowane przez autorów są proste, dodatkowo mają podaną kaloryczność, zaznaczoną ilość białka, cukrów czy tłuszczy. Jak mówi Olga Arcikiewicz – Mosiądz ze stowarzyszenia „Po drugiej stronie cukru” pomysł na stworzenie takiej publikacji zrodził się z życia.
Syn Agnieszki Szydłowskiej z Nowej Soli choruje na cukrzycę typu pierwszego. Diagnoza ścięła rodzinę z nóg. – Nie potrafiliśmy się znaleźć w nowej sytuacji, a najwięcej problemów mieliśmy z przygotowywaniem posiłków – mówi Szydłowska. Teraz to się zmieniło.
Za zdjęcia do książki odpowiadają uczennice z 3 klasy o profilu technik reklamy. Jak zaznaczają liczy się smak potrawy, ale także jej wygląd. Bo jemy najpierw oczami.
Po drugiej strony obiektywu stanęli najmłodsi, którzy chorują na cukrzycę. Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia w ich wypadku jest niezmiernie ważne. Na warsztatach kulinarnych uczyli się gotowania nowych potraw, ale także wymieniali między sobą recepturami na proste i smaczne dania.
Maksymilian, podobnie jak jego koledzy z grupy kulinarnej, jest cukrzykiem typu pierwszego. W projekcie odpowiada za finalny wygląd książki.
A książka przygotowana przez najmłodszych będzie dostępna jeszcze w tym roku. 14 listopada będziemy obchodzić Światowy Dzień Cukrzycy.
Posłuchaj: