Boże Narodzenie lubi zwyczaje – mówią zielonogórscy etnografowie. Bogata w symbole jest zwłaszcza Wigilia. Jednym z najważniejszych jest łamanie się opłatkiem. Na stole stawia się też 12 potraw, dodatkowy talerz dla niespodziewanego gościa, a pod obrusem sianko.
Mówi Tadeusz Woźniak, dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze – Ochli:
Wigilia ma charakter wieczerzy postnej. Stąd na stole pojawiają się ryby, barszcz z uszkami, czy pierogi z kapustą i grzybami. To, co spożywamy też ma zapewnić nam dobrobyt na kolejny rok:
Sianko pod obrusem ma symbolizować ubóstwo, w jakim narodził się Jezus Chrystus. Dawniej w chatach stawiano np. snopki zboża , aby zapewnić urodzaj w kolejnym roku:
W dawnej Polsce wierzono, że przebieg wigilijnego dnia jest zapowiedzią całego nadchodzącego roku.