Opłatek, sianko, potrawy z makiem, czy kapustą – wigilia jest pełna symbolicznych zwyczajów.Jak podkreślają etnografowie, obrzędy miały za zadanie zapewnić pomyślność, zdrowie i dobrobyt.
– Dlatego te święta są barwne, a wigilia zawiera wiele rytuałów – mówi Katarzyna Kurowska z Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze – Ochli:
Według tradycji, na stole powinno się znaleźć 12 potraw, ale to liczba umowna w zależności od regionu. W niektórych obowiązkowa była nieparzysta liczba dań. Początek kolacji wigilijnej to łamanie się opłatkiem:
Na wigilijnych stołach zazwyczaj gości też kapusta w wielu wydaniach, która miała chronić przed chorobami, a także ryby, będące symbolem chrześcijaństwa – dodaje Katarzyna Kurowska:
Dawniej wierzono również, że grzyby ułatwiają kontakt ze zmarłymi, którzy przychodzą do nas w okresie wigilijnym. Stąd wzięło się też puste nakrycie na stole – podkreślają etnografowie:
Według tradycji, aby zapewnić sobie pomyślność i zdrowie, należy spróbować każdej z wigilijnych potraw.