Hotele, pensjonaty, restauracje, a także szkoły kształcące przyszłych kucharzy, kelnerów i barmanów – to tylko niektórzy z wystawców, jacy prezentowali się dziś w Zielonej Górze na Gastronomicznych Targach Pracy OHP.
W trakcie imprezy można też było porozmawiać z dietetyczką i dokonać pomiarów swojego ciała.
– Chcemy bowiem, aby młodzież nie tylko zainteresowała się kierunkami gastronomicznymi, ale także przekonała się do zdrowej żywności i zdrowego stylu życia – wyjaśnia Piotr Barczak, szef Wojewódzkiej Komendy Ochotniczych Hufców Pracy:
Jak może wyglądać i smakować zdrowe jedzenie pokazywał dziś Tomasz Miliczenko, kierownik warsztatów gastronomicznych w Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Zielonej Górze, który częstował uczestników targów kanapkami wykonanymi przez swoich podopiecznych:
Na Gastronomicznych Targach Pracy OHP prezentowała się także Winnica Kinga z Nowej Soli.
Jej właścicielka, Kinga Kowalewska – Koziarska, uważa, że gastronomia ma przed sobą dużą przyszłość i wybór tego typu kierunków kształcenia może być dla wielu młodych ludzi ogromną szansą na rozwój:
Dodajmy, że Gastronomiczne Targi Pracy w siedzibie komendy wojewódzkiej OHP zorganizowane zostały przy współpracy z Zespołem Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, która uczy przyszłych kucharzy i technologów żywienia.