Zielonogórzanie mieli okazję poznać tradycje wigilijne regionalnych grup etnicznych. W sobotę (20 grudnia), przy ratuszu, odbyła się bowiem degustacja potraw świątecznych Górali Bukowińskich i Polesian, którą zorganizowało Muzeum Etnograficzne w Ochli.
Wśród smakołyków można było znaleźć m.in. struclę i zupę rybną. Jak mówią zielonogórzanie, takie inicjatywy pokazują różnorodne przeżywanie wigilii:
O tradycjach wigilijnych Polesian opowiada Eugeniusz Niparko z Towarzystwa Miłośników Polesia i Białkowa:
Każda grupa etniczna ma własne tradycje bożonarodzeniowe – dodaje Tadeusz Woźniak, dyrektor skansenu w Ochli:
Regionalną wigilię uprzyjemniły występy artystyczne i wizyta Świętego Mikołaja z Miry.
Czytaj także:
Świąteczne animacje i warsztaty przy ratuszu
Tworzenie dekoracji świątecznych, degustacje tradycyjnych potraw i zabawy dla dzieci - między innymi takie atrakcje czekają na zielonogórzan przez cały weekend przy ratuszu. O bożonarodzeniowy nastrój dbają także ludowe...
Czytaj więcejDetailsPolecamy
Basen przy ul. Sulechowskiej będzie otwarty 26 grudnia
W drugi dzień świąt będzie można wybrać się na basen CRS w Zielonej Górze. Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji podał...
Czytaj więcejDetails









RADIO ZACHÓD
















